Over ons

Het Gouden Boltje organiseert al ruim zestig jaar wandeltochten op Texel. Wat begon met een eenvoudige avondvierdaagse in 1961, is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met 250 fanatieke leden en gemiddeld zo’n negen wandeltochten per jaar. Het doel? Wandeltochten organiseren om wandelaars de mooie gebieden op het eiland te laten zien. Met verschillende afstanden en diverse startlokalen kan iedereen genieten van de variatie aan landschappen. 

De historie van Het Gouden Boltje

De geschiedenis van Wandelsportvereniging Het Gouden Boltje begint bij de eerste officiële avondvierdaagse op Texel in 1961. Een pastoor startte hiermee de vereniging en sloot zich aan bij de NWB, dat later de NHWB werd. Na een aantal jaren kwamen er steeds meer wandeltochten bij, zoal de Vogelwandeltocht, de winterserie, de Najaarswandeltocht en de Propagandawandeltocht. Het was vrij uniek dat één kleine regionale vereniging alle tochten van de NHWB uitvoerde.

Beroemde tocht Rondje Texel

Dé tocht van de vereniging werd Rondje Texel. Het Gouden Boltje heeft deze bekende tocht vanaf 1970 ongeveer veertig jaar lang georganiseerd. Er werd gestart op ’t Horntje, waarna er over het strand via De Koog naar De Cocksdorp gelopen werd. De tweede helft was langs de Waddenzeedijk via Oudeschild terug naar ’t Horntje. Op het hoogtepunt deden er tussen de 500 en 600 wandelaars mee.

Sinds 2019 organiseert Het Gouden Boltje één maal per twee jaar de Wandelronde Texel 60 km. Op zaterdag 23 maart 2024 wordt naast de hele wandelronde van iets meer dan 60 km. ook een halve wandelronde georganiseerd.

Start Lammetjeswandeltocht

In 1991 werd met het 30-jarig bestaan van de vereniging de Lammetjeswandeltocht georganiseerd. Dit was tegen de zin van de NHWB, want er was al zoveel georganiseerd op die dag. Ze weigerden in eerste instantie reclame te maken voor de tocht, maar hebben dit later teruggedraaid. Inmiddels is de tocht niet alleen in de omgeving van Texel populair, mensen komen van ver buiten Nederland om mee te kunnen lopen.

De Kaap tot Kaap loop

In 2001 werd het 40-jarig bestaan van Het Gouden Boltje gevierd met de Kaap tot Kaap loop. Deze wandeltocht ging dwars over het eiland. Van de Kaap Snol (camping in De Koog) tot de het monument de IJzeren Kaap in Oosterend. Of het nou aan het weer lag (het waaide die dag verschrikkelijk hard) of aan de route is niet bekend maar de tocht was niet zo populair (ongeveer 80 deelnemers) en werd ook niet meer herhaald.

Puzzelwandeltocht

Toen de vereniging 50 jaar oud werd (in 2011) werd dat gevierd met een puzzelwandeltocht door Den Burg. Onderweg beantwoordden deelnemers vragen over bezienswaardigheden langs de route. Met die antwoorden werd gepuzzeld tot een eindantwoord.